Alapohjat

Maanvaraisten lattioiden veden- ja kosteuseristykset

Maanvaraisten lattioiden eristäminen erityisesti maakosteutta vastaan pitää hoitaa salaojituksella ja asianmukaisilla maakerroksilla sekä oikean tyyppisillä lämmöneristeillä lattian alla. Mikäli niitä ei voi suorittaa tai rakenne on tehty siltä osin väärin, voidaan lattia eristää myös sisäpuolelta. Aikaisemmin yleisesti käytettyjä bitumisivelyjä ei voida pitää vedeneristyksinä ja sen vuoksi hankalissa olosuhteissa on aina varmempaa käyttää kermirakenteita. Yhtenäistä kermirakennetta käytettäessä vältytään samalla usein ongelmarakenteissa ilmenevältä kostean betonin tai maakosteuden tunkkaiselta hajulta. Mikäli rakenteessa voi tapahtua rakenteellisia liikkeitä tai halkeilua, pitää kermin valinnassa huomioida liikeiden suuruus ja valita riittävän sitkeä kermi rakenteeseen. Suositeltavaa on kermin päälle valaa pintalaatta.

Vaativimpiin kohteisiin suositellaan TL2-luokan kumibitumikermejä: Sokkeli- ja Radonkermi tai K-MS 170/3000. Näiden asentaminen on tulityötä. Myös itseliimautuvin reunoin varustettu SuperBase (TL3) tai HeavyBase (TL2) ovat hyviä vaihtoehtoja.

Liuostuotteiden käyttöä sisätiloissa emme suosittele.

Saneerauskohteissa ongelmallinen kostea kellarin lattia voidaan myös tehdä siten, että vanhan lattian päälle levitetään Katepal-Sokkelilevy, jonka päälle valetaan uusi pintalattia.

Kumibitumikermit